EUROPEANA

 EUROPEANA

Η Europeana είναι ψηφιακή πλατφόρμα για το πολιτισμό της Ευρώπης, η οποία ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του eContentplus, του Προγράμματος Στήριξης της Πολιτικής για τις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Information and Communications Technologies Policy Support Programme /ICT PSP). 

Αποστολή της Europeana είναι να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά για να ενώσει τους ανθρώπους, να δημιουργηθούν ταυτότητες ενεργών πολιτών, να προαχθούν οι κοινές αξίες και να μάθουν οι μαθητές με έναν ευχάριστο τρόπο, ο οποίος δημιουργεί θετικές στάσεις.

Πρόκειται για μια δικτυακή πύλη που παρέχει πρόσβαση, μέσω προεπιλεγμένων συλλογών ή μέσω μιας πολύπλευρης μηχανής αναζήτησης, σε ψηφιακούς πόρους (βιβλία, φωτογραφίες, έγγραφα αρχειοθέτησης, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά έργα, τηλεοπτικές εκπομπές, τρισδιάστατα αντικείμενα κ.ά.), οι οποίοι μπορούν να προβληθούν ή και να ληφθούν, δια μέσου της πύλης Europeana, από τους ιστότοπους των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών πολιτιστικών ιδρυμάτων (π.χ. Βρετανική Βιβλιοθήκη, Rijksmuseum, Μουσείο Λούβρου).

Πρόκειται, λοιπόν, για τον ευρωπαϊκό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, o οποίος περιλαμβάνει πάνω από 58 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, όλα οργανωμένα σε χρονολογικές και θεματικές περιηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό, η Europeana συνδράμει στην ψηφιοποίηση του τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, εργαλείων και πολιτικών για τον ενστερνισμό της ψηφιακής αλλαγής και την ενθάρρυνση συνεργασιών που προωθούν την καινοτομία.

Η Europeana "μιλάει" 24 γλώσσες και φιλοξενεί περιεχόμενο από 43 χώρες. Ενώ, πάνω από 20.000.000 είναι τα τεκμήρια που είναι "ανοιχτά" και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τους χρήστες.

Αν και οι εκπαιδευτικοί δεν αποτελούν το μοναδικό κοινό-στόχο για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Europeana, η εκπαίδευση επιβεβαιώθηκε ως προτεραιότητα του προγράμματος Europeana 2015-2020. Έτσι, η Europeana, όπως θα δούμε και στα επόμενα κεφάλαια, διαθέτει πλέον πολλαπλές δυνατότητες τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Στον εμπλουτισμό της Europeana έχουν συνεισφέρει ήδη πάνω από 3700 ιδρύματα. Για την Ελλάδα, ο Εθνικός Συσσωρευτής για τη Europeana είναι το ΕΚΤ.

Πάροχοι ελληνικού περιεχομένου στην Europeana

Η πλατφόρμα φιλοξενεί ψηφιοποιημένες συλλογές ελληνικών ιδρυμάτων μέσω aggregators όπως το Greek Aggregator SearchCulture.gr, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) ή το Athena Plus. Μερικά από τα Ιδρύματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CHIs) που εκπροσωπούνται στην Europeana είναι τα παρακάτω:

  • Εθνική Πινακοθήκη
  • Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
  • Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών  
  • Μουσείο Μπενάκη
  • Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
  • Αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα
  • Σύλλογος Φίλων Ιδρυμάτων Στέφανου Κότσιανου
  • Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ)
  • Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα
  • Δήμος Χαϊδαρίου
  • Μελλοντική βιβλιοθήκη

 Σύνδεσμος EUROPEANA

Σχόλια