Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ



Η πρώτη βασιλική βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Bibliothèque du Roi (King's Library), χρονολογείται από τη βασιλεία του Charles V (1364–80), ο οποίος εγκατέστησε 1.200 χειρόγραφα στο Λούβρο. Αυτή η βιβλιοθήκη διασκορπίστηκε, αλλά υπό τον Louis XI (βασιλεύει το 1461-83) δημιουργήθηκε μια άλλη. Το 1544 ο Φράνσις Α΄ μετακόμισα τη βιβλιοθήκη στο Φοντενμπλώ, και από το 1537 έλαβε ένα αντίγραφο κάθε γαλλικής έκδοσης. Η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Παρίσι από το 1567 έως το 1593 και ο πρώτος πραγματικός κατάλογος των εκμεταλλεύσεών της καταρτίστηκε το 1622. Πρώτα άνοιξε στο κοινό το 1692, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Παλάτι Mazarin στην οδό Ρητεέλλι το 1721 και υπέστη διαδοχικά επεκτάσεις μετά.

Η βιβλιοθήκη μετονομάστηκε σε Bibliothèque Nationale το 1795 και επωφελήθηκε από τις επαναστατικές δημεύσεις συλλογών εκκλησιών και ενοριών και αργότερα από τις εξαγορές του Ναπολέοντα. Οι συλλογές, οι οποίες υπολογίστηκαν σε περίπου 300.000 τόμους στο ξέσπασμα της Επανάστασης, είχαν υπερδιπλασιαστεί έως το 1818. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο διαχειριστής Léopold-Victor Delisle οργάνωσε την εκτεταμένη και πολύτιμη συλλογή χειρογράφων της βιβλιοθήκης. Το 1926 το Bibliothèque Nationale μπήκε στην κοινοπραξία των παρισινών βιβλιοθηκών που, στα τέλη του 20ού αιώνα, περιλάμβαναν τη βιβλιοθήκη Arsenal και τις βιβλιοθήκες της Όπερας και του Εθνικού Ωδείου Μουσικής.


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BnF) ανοίγει για όλους στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Ο περίφημος χώρος Ρισελιέ, η ιστορική έδρα της BnF, παραδίδεται στο κοινό μετά από δέκα και πλέον χρόνια ανακαίνισης και μεταμόρφωσης.

Με το άνοιγμα αυτού του εμβληματικού χώρου, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Φωτός, επιτελείται η αποστολή της βιβλιοθήκης που είναι η ανάγνωση, η μελέτη και η περισυλλογή και αφορά πλέον όχι μόνο τους ερευνητές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και όλους όσοι θέλουν να έχουν πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.

Έτσι, οι αναγνώστες, οι ερευνητές, οι επισκέπτες και οι περιπατητές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πλήρως ανανεωμένη πολιτιστική προσφορά που θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των συλλογών της BnF, οι οποίες δημιουργήθηκαν την περίοδο του Μεσαίωνα από τους βασιλείς της Γαλλίας και εμπλουτίζονται ακόμα.

Το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και στην Οβάλ Αίθουσα, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί ταυτόχρονα αναγνωστήριο και χώρο επίσκεψης και ανακάλυψης. Το νέο μουσείο της BnF, με επιφάνεια 1.200 τ.μ., θα παρουσιάζει σχεδόν 900 έργα από την αρχαιότητα έως σήμερα, αντιπροσωπευτικά του εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα των συλλογών της.


Σχόλια