Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ




    Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε ως ένας ενιαίος χώρος επιφάνειας 42.000m2 για ανθρώπους και βιβλία. Οι άκρες του κτιρίου μήκους 138m ανασηκώνονται από το έδαφος, σχηματίζοντας εξωτερικά πρίσματα, με κυματοειδή γυάλινη πρόσοψη που φιλτράρει το έντονο φυσικό φως, δημιουργώντας μια ήρεμη ατμόσφαιρα για ανάγνωση. Το διάχυτο φως κατευθύνεται ως τον πυρήνα του κτιρίου μέσω της ανακλαστικής οροφής από λευκό αλουμίνιο. Έξω, ένα βυθισμένο αίθριο παρέχει φυσικό φως στους χώρους γραφείων του προσωπικού στο υπόγειο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μεταβατικός χώρος πριν από την είσοδο στον κόσμο των βιβλίων. Εσωτερικά δημιουργούνται τρία κλίτη, τα οποία περιλαμβάνουν τη συλλογή βιβλίων ενώ ταυτόχρονα περιβάλλουν έναν κεντρικό τριγωνικό χώρο. Η διάρθρωση αυτή καθιστά το κτίριο προσβάσιμο από το κέντρο του, χωρίς την συνήθη και κοπιαστική περιμετρική είσοδο. Τα κλίτη σχεδιάστηκαν ως τοπογραφία από ράφια, που διανθίζονται με χώρους ανάγνωσης, κοινωνικοποίησης και διαδικτυακής περιήγησης. 

    Τα ράφια εννοούνται ως μέρος του κτιρίου, τόσο με βάση την υλικότητα – είναι κατασκευασμένα από το ίδιο λευκό μάρμαρο με το δάπεδο – όσο και τις υποδομές – αφού ενσωματώνουν τον τεχνητό φωτισμό και αερισμό και το σύστημα επιστροφής βιβλίων. Μια γέφυρα ελεύθερη υποστυλωμάτων συνδέει τα κύρια κλίτη της βιβλιοθήκης, συμβάλλοντας στην ποικιλία των διαδρομών μέσα στο κτίριο. Η γέφυρα αποτελεί επίσης χώρο συνάντησης: φιλοξενεί χώρους μελέτης και οπτικοακουστικών μέσων, τραπέζια ανάγνωσης, εκθεσιακές προθήκες, ένα κυκλικό τραπέζι συνεδριάσεων και μία μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την οποία περικλείει η αναδιπλούμενη κουρτίνα που σχεδίασε το γραφείο InsideOutside, επίσης υπεύθυνο για την αρχιτεκτονική τοπίου.

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ντόχα, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, καθώς και την συλλογή Heritage με πολύτιμα κείμενα και χειρόγραφα που σχετίζονται με τον Αραβο-Μουσουλμανικό πολιτισμό (όπως ο χάρτης «Sexta Asiae Tabula» του Πτολεμαίου, όπου πρωτοαναφέρεται η χώρα ως Catara στα λατινικά, ρωμαϊκής έκδοσης του 1478). Η συλλογή Heritage τοποθετείται στο κέντρο της βιβλιοθήκης σε έναν χώρο, σαν υπόσκαφο, βάθους 6 μέτρων με επένδυση μπεζ τραβερτίνης και επίσης μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα, όντας προσβάσιμη από το εξωτερικό του κτιρίου.

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ αποτελεί μέρος της Education City, μιας νέας ακαδημαϊκής πανεπιστημιούπολης που φιλοξενεί παραρτήματα κορυφαίων πανεπιστημίων και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, σε μια οργανωμένη προσπάθεια καλλιέργειας της φιλομάθειας στη χώρα.

Πηγή

Ιστοσελίδα Εθνικής Βιβλιοθήκης του Κατάρ

Σχόλια